TEMAVECKA 2023

Samarbete kommer alltid vara vinnande

Att Charles Darwin skulle ha påstått att starkast överlever sägs vara en felöversättning. Han konstaterade efter sina studier av olika ekosystem – att den som samarbetar med andra har den bästa förutsättningen att klara förändringar.

Är det något som framkommit av Logic Links temavecka för transportledare, så är det att samarbete är vad alla gör. Med glädje och av nödvändighet.

När tom-lassen blir för många och marginalerna minskar sträcker man ut en hand, och någon greppar den alltid. Även den som är konkurrent ställer upp — för imorgon är det han som behöver hjälpen.

När politiken rycker undan mattan i form av att ta bort skattebefrielsen på alternativa drivmedel så att den (egen-beslutade) gröna omställningen försvåras, och investeringarna i miljövänliga fordon måste bromsas upp — så samarbetar man. Exempelvis så får den ensamma åkaren den stora lastbilscentralen som garant för att trots allt våga köpa en gas-eller elbil.

Man samarbetar tätt med sina chaufförer som är det viktiga ansiktet utåt mot kunden, örat mot rälsen och krockkudden när planering och vägens verklighet inte alltid stämmer överens.

Internt pratar man om en familjär stämning, vare sig man tillhör globala koncerner eller är en lokal aktör. Det är också en form av genuint samarbete – för att man vill ha kvar sina medarbetare och attrahera nästa generation.

Och så kunderna förstås. Som man följer som en skugga beroende på vad de behöver – lantbrukare, livsmedelsgrossister, skogsbolag eller byggentreprenörer. Tipp-ekipage, termoskåp, kranbilar, budbilar och en och annan hjullastare. Allt för att kunden ska få det den behöver, och i rätt tid.

Ytterst handlar transportledning om att stå för stadgan i en nations hela infrastruktur – att det finns mat på borden, hus att bo i, värme på vintern.

Framtiden? Grönare, effektivare, snabbare. Från papper och penna, till mejl och telefon, till visualisering av bilars positionering i realtid och optimering av varje flakmeter via datorn eller smartphonen.

Ett verktyg som Logic Link har en viktig funktion i en modern trafikledning, det är de flesta överens om. Tom-lassen kommer att bli färre — måste bli färre. För även om miljön till slut kommer att avlastas med andra sorters drivmedel, så är chaufförerna redan en bristvara. Ibland är kanske den bästa transporten att inte starta bilen. Tekniken hjälper oss att fatta komplexa beslut för att spara på alla sorters resurser, inte bara pengar.

Så samarbetet tar bara en ny väg såsom det fungerat från tidernas begynnelse. Men möten mellan människor kommer aldrig att kunna ersättas, bara kompletteras. Grunden i alla goda relationer; i alla hållbara samarbeten — är tillit, och den byggs bara organiskt genom gofika och att löften hålls.

 

DELTAGARE TEMAVECKA TRANSPORTLEDNING 2023

 

Thomas Östman

Transportledare
Örnfrakt

Magnus Öhrnell

Manager
ColliCare

Per Ohlsson

Inrikesansvarig
Börjes Logistik

Erik Tornehagen

Trafikchef / Syd
ACX Logistics

Per Järgren

Transportledare
Alwex

Thomas Skottlund

Affärsområdeschef
TC Halmstad

Jörgen Nilsson

Transport co-ordinator
DFDS

Daniel Svensson

Transportledare
Braås Åkeri

Mikael Martinsson

Ordförande
LoadEX

Malin Molinder

Affärområdeschef
LBC Logistik

Robin Nyqvist

Trafikledare
Gnosjö Trafik

Henrik Ekdahl

Transportchef
Ekdahl Miljö

Johan Persson

Affärsområdeschef
Akka FRAKT

Marcus Stark

Transportledare
MNT

Jan Lindgren

Transportledare
GDL

Kristina Kåhrström

Transportledare
Sundfrakt

Martin Noord

Verksamhetsansvarig
Uddevalla LBC

Anders Lundborg

Transportledare
Renfors Åkeri

Andreas Gustafsson

Egenföretagare
A.Gustafsson

Johan Eklund

Trafikledare
Lindblads

Följ oss live