TEMAVECKA 2023

Andreas Gustafsson

Egenföretagare

 

Jajamän, det fixar vi!”

 

  • Omsättning 10 mnkr
  • Jönåker
  • 3 bilar

A.GUSTAFSSON LYFT & TRANSPORT 

”Dygnet har för få timmar”

Andreas Gustafsson är egenföretagaren som framgångsrikt driver ett mindre åkeri med två kranbilar och en lastväxlarbil. Man kör mycket montage-block åt C3C (vilka för övrigt också hjälper Logic Link att bygga sin plattform). I dagens live befinner han sig på ute på jobb för att montera en sorteringshall. Andreas Gustafsson får pussla för att få det att gå ihop. Ofta är det för mycket jobb – inte sällan samtidigt. – och för få timmar på dygnet. Men han har ändå märkt en viss nedgång, det är inte samma tryck på telefonen som det har varit. Vintern är som för de flesta andra lågsäsong då det exempelvis är mindre transporter av takpannor.

Det är viktigt att ha bra kommunikation med projektledare och byggare, och med tiden har han fått
erfarenhet om vad att tacka ja eller nej till. Oftast handlar det om kortare planering, dag för dag. Andreas Gustafsson har inte mycket inbokat för nästa vecka men det brukar lösa sig. Folk ringer in och frågar om de kan få hjälp- ”jajamän det fixar vi”, blir svaret oftast då.

Mycket tid hemifrån

Att köra kranbil innebär snabba puckar och man vet aldrig riktigt vad man ska göra från dag till dag. Det handlar mycket om egentänk och säkerhetsmedvetenhet. Åldern har ingen betydelse utan intresset – man behöver brinna för det här yrket. A Gustafsson Lyft och Transport jobbar mycket i Stockholms-regionen och Östergötland men också hela
Sverige, nästa vecka väntar ett Göteborgs-besök. Ofta blir det att ligga ute längre perioder, om man ska montera hus till exempel. Då kan man behöva vara borta en hel vecka så det är svårt att veta när man skulle kunna ta ett hemlass. Det kräver också förståelse från familjen, att man kanske inte kommer hem varje dag. För en del är det okej, för andra kanske inte
traktamenten, OB och övertidsersättning kompenserar för att vara hemifrån.
Därför handlar inte eventuella expansionsplaner så mycket om att köpa en ny bil utan om att vara säker på att det finns någon som kan köra den.

Rullande trafikplanering

En app som Logic Link skulle fungera utmärkt i den här verksamheten. Andreas sköter planeringen med block och penna och inte sällan direkt från sin bil. De Facebook-grupper som finns med annonser om lediga transporter känns osäkra. Eftersom det är chaufförerna som vet när de är klara, så de skulle lätt kunna hugga ett jobb via appen, efter samråd med Andreas.

DELTAGARE TEMAVECKA TRANSPORTLEDNING 2023

Temavecka under vecka 17 där deltagarna delar med sig av kunskaper och utmaningar.

Samarbeta för mer lönsamma transporter